Výchova a rozvoj dětí již od narození a v mateřských školkách

Pracuji jako učitelka v menší mateřské školce na maloměstě již poměrně dlouhou dobu (několik desítek let) a bohužel mám pocit, že se postupně snižuje kvalita výchovy jak rodiči, tak i některými mými mladšími kolegyněmi, které berou tuto cestu vyloženě jako práci, než poslání. A je to velká škoda, protože děti je velmi důležité učit a rozvíjet jejich osobnosti a kvality již od narození.

Důležitý je rozvoj osobnosti dítěte a využití správných hraček

Je to asi rychlým životním tempem dnešní doby, ale rodiče mají na děti čím dál méně času, takže je často nechávají zabavit samy např. u televize, telefonu, nebo počítače. Bohužel jim jdou oni sami často špatným příkladem, když tráví víkendy zavření doma a neumožní dětem objevovat krásy světa. Stejně tak je důležité, aby si děti hrály i s klasičtějšími dětskými hračkami a ideálně nejrůznějšími edukačními multifunkčními hračkami rozvíjely své smysly, ale také pohybové aktivity a koordinaci těla pomocí nejrůznějších odrážedel, koloběžek, hraček na zahradu, k vodě apod. Ale na trávení aktivnějšího času s dětmi nemá většina rodičů čas, ani chuť, takže se k nám do mateřské skolky často dostávají obézní děti, které nemají zájem prakticky o nic jiného, než hraní her na telefonu, nebo počítači.

A jak z toho ven?

Přinutit rodiče o snahu o aktivní rozvoj dětí a jejich tlačení do pořizování edukačních a sportovně založených hraček + aktivní trávení času je holt problém, takže zůstává převážná část řešení tohoto problému na učitelích mateřských a základních škol. Především v mateřských školách je třeba děti namotivovat a zájmu o život, sport, přírodu a vůbec celý svět- určitě doporučuji pořizovat nerůznější dětská odrážedla, různé velké stavebnice a taky hračky na zahradu, se kterými si děti můžou hrát trávě, nebo na písku za hezkých dnů- je ale třeba sledovat, co je opravdu baví a tímto směrem jít.